Geen je zintuigen een welverdiende rust | 5 tips

Vaak heb je niet door dat de zintuigen de hele dag aan het werk worden gezet. Ben jij je bewust hoeveel prikkels je op een dag binnen krijgt? Dat komt alleen al doordat je bijvoorbeeld de hele dag bereikbaar bent op je mobiele telefoon en via e-mail. Daar komt bij dat het eigenlijk nooit echt stil is om je heen.

Van dit soort stress in je omgeving, kun je meer last hebben dan je denkt. En als je dan ook nog eens hoogsensitief bent, kun je daar behoorlijk van uit balans raken. Vooral als je moe bent, of als je trek krijgt kun je emotioneler reageren dan je zou willen.

Ontspannen met geuren in de natuur

Als ik zelf gespannen ben ga ik graag naar mijn kruidentuin om die spanning weer los te laten. Dan werken de stilte ervaren en de wind door mijn haren voelen zeer rustgevend voor mijn zintuigen. Daar komt dan natuurlijk ook nog eens de  de geur van lavendel, roos, kamille en citroenmelisse bij: het is heerlijk om op die manier je verschillende zintuigen een soort liefdevolle massage te geven.

Wat werkt voor jou? Heb je zo’n rustgevende ervaring zelf wel eens mogen meemaken? Of ben je nog op zoek? De volgende tips helpen je alvast op weg om jouw ultieme ontspanningsmomenten te vinden!

  1. Baden

Een lekker bad werkt niet voor niets zo ontspannend. Lekker in het warme water zitten met rustgevende of ontspannende kruiden of etherische oliën. Geniet van de ontspanning van het warme bad en laat de essentiële oliën op je inwerken bij iedere ademteug.

  1. Verdamping

Gebruik hiervoor een aromabrander. De olie (vermengt met wat water) in de brander wordt verwarmd door een waxinelichtje of een lampje, verdampt en vult zo de ruimte. Het is vooral bedoeld om een lekkere geur te verspreiden, waar jij je prettig bij voelt.

  1. Bach

Een Bach remedie geeft rust in tijden van stress. De juiste mix richt zich op wat jij nodig hebt om te ontspannen, zodat je beter in balans leer leven met de bron waar de stress vandaan komt.

  1. Massage

Net als het warme bad een klassieker op menig ontspanningslijstje. Het voordeel is dat massage een dubbele werking heeft: de ontspannende geur van de olie en daarbij de liefdevolle aanraking die ook ontspannend werkt.

  1. Ontspannend kruidenkussen

Ook met een kussentje gevuld met bijvoorbeeld lavendel en hop geniet je van de rustgevende geurs van kruiden en andere planten en bloemen.